De vraag was om een bestaande eengezinswoning van een gezin met kinderen om te vormen naar een zorgwoning zodat de 'oma' kon komen inwonen.  Oma is immers op leeftijd gekomen, en hoewel ze momenteel nog redelijk zelfstandig is, begint haar gezondheid de laatste jaren achteruit te gaan.   Ze wilt echter niet wachten totdat het te laat is, om dan hals-over-kop verhuisd te worden.

Om op een gezonde manier te kunnen samenwonen, met de voordelen van de gemeenschappelijke ruimtes, maar toch voldoende behoud van privacy waren er enkele belangrijke voorwaarden die beide partijen stelden.

 

1. Beide partijen wensen voldoende privacy te behouden. Er is daarom gekozen om 2 inkompartijen te maken. Beide liggen naast elkaar op het gelijkvloers. Allereerst is er de gemeenschappelijke inkom, die in eerste instantie waarschijnlijk door iedereen gebruikt zal worden.  Deze geeft toegang naar de keuken op het gelijkvloers.  Dit is de keuken van de zorgunit die gemeenschappelijk wordt gebruikt. En deze biedt tevens toegang tot de interne trap waarmee men naar de gezinswoning, die op de verdieping gelegen is, gaat.

De 2e toegang is centraal gelegen, nl. via de bestaande inkomhal.  Deze creëert door zijn ligging ook een buffer tussen de gemeenschappelijke ruimtes en de slaapkamer van de zorgunit.  Dit met het oog op (waarschijnlijk) opgroeiende luidruchtige tieners, bezoekers voor het gezin, vroeg vertrekken of laat thuiskomen van het werk, ... Maar ook omgekeerd biedt de extra inkomhal voor de zorgunit de mogelijkheid dat bezoekers, maar zeker ook thuisverpleging rechtstreeks binnen kan komen zonder het gezin te storen.

2. Gezien het om een gezinswoning gaat, is het ook voornaam dat het gezin niet hoeft in te boeten aan leefkwaliteit.  Daarom is eigenlijk ongeveer eenzelfde indeling voorzien in de zorgwoning, als wat voorzien was in de woning, maar nu allemaal 1 verdieping hoger.

Er is plaats voor een ruime leefruimte met open keuken.  Op het plat dak van de aanpalende garage is een terras voorzien zodat men rechtstreeks van het leefniveau naar buiten kan.  De wand naar de buren is tot hoogte opgetrokken en wordt afgewerkt met een 'groene muur' zodat men toch voldoende privacy behoud voor zichzelf en de buren, zonder het 'natuurlijke' gevoel te verliezen.

Er is een afscheiding gemaakt dmv een stalen glazen deur om naar de slaapvertrekken te gaan die onder het hellend dak gelegen zijn.  Tevens wordt er zo een kleine bureau-ruimte gecreëerd in de doorgang naar de trap. Naast de trap is hier ook een gastentoilet voorzien en een wasplaats waarin een douche geïnstalleerd wordt.

De zolder wordt omgebouwd tot 3 ruime slaapkamer, zodat iedereen zijn kamer behoudt, en een badkamer met bad.

 

3. Ook de zorgwoning dient over voldoende ruimte, openheid en levenskwaliteit te beschikken. De ruime keuken doet dienst als gemeenschappelijke keuken.  Zodoende dat oma af en toe ook nog kan koken voor haar (klein)kinderen en samen aan tafel kan zitten.  Ook als ze hiertoe zelf niet meer in staat is, blijft de keuken ruim genoeg om te tafelen met haar dierbaren.

De zitruimte biedt voldoende plaats om bezoek te ontvangen of met de kleinkinderen een serietje te kijken.

De slaapkamer krijgt een ensuite die reeds rolstoelvriendelijk gemaakt is. En in de inkomhal is het gastentoilet behouden zodoende dat niet iedereen door de slaapkamer hoeft te gaan om het toilet in de badkamer te gebruiken.